Search the web with Google

Enter your email address:


Ubuntu install

Jeroen´s weblog


Pagina's

8 december 2011

Helium is gevaarlijk

Ballonnen zijn een onmisbaar bestanddeel van feestjes. Nu is aan een ballon met gewone lucht niet zoveel plezier te beleven, want zo’n ballon stijgt niet op. En dus worden ballonnen bij voorkeur met helium gevuld.
Op 14 november 2008 is er in Ierland een 13-jarig meisje aan het inademen van Helium overleden. Het meisje werd door haar moeder dood gevonden in haar kamertje. Ze was pas jarig geweest en had van haar verjaardag nog wat ballonnen over, die met helium waren gevuld.Waarschijnlijk heeft ze het gas ingeademd om daarmee een piepstemmetje te krijgen – iets wat op feestjes regelmatig door kinderen en door volwassenen wordt gedaan. Als je zuiver helium inademt, krijg je namelijk een Donald Duck-stem, doordat de snelheid van het geluid in helium veel groter is dan in lucht. Het gevaar van het inademen van helium is verstikking. Dit gevaar wordt vaak gebagatelliseerd. Het effect van het inademen van helium wordt vergeleken met het inhouden van je adem - en zo erg is dat toch niet? Door het inhouden van je adem kun je echter niet stikken. Zodra CO2 opbouwt in je bloed, neemt je ademreflex automatisch de leiding over en word je gedwongen, adem te halen. In tegenstelling tot wat men denkt, kijkt ons ademhalingsstelsel namelijk niet naar het zuurstofgehalte in het bloed om de ademhaling te reguleren, maar naar de ophoping van CO2. Wanneer je een gas inademt dat geen zuurstof of CO2 bevat, loopt het CO2-gehalte in het
bloed niet op. Daardoor merken de hersenen niet dat er geen zuurstof is – en volgt er dus ook geen ademreflex.
Je raakt gewoon bewusteloos en als je pech hebt, sterf je. Zo simpel en snel kan dat gaan. Een gezonde persoon die één ademteug neemt van een heliumballon, komt hier meestal zonder schade van weg.
Maar de neiging is, een diepe teug te nemen om het effect op de stem te versterken. Na de eerste teug blijft dan helium achter in de longen. Een tweede teug kan genoeg zijn om alsnog te stikken. Bij iemand van wie hart of longen niet in goede conditie zijn, kan de eerste teug genoeg zijn. Of men heeft gewoon pech. Bij verstikking zijn de eerste tekenen vaak lichtheid in het hoofd of een verminderd bewustzijn. Bij een inert gas hoeven zulke fysieke signalen niet op te treden.
Nu denk je misschien: dit was maar 1 dode – dit komt toch nooit voor? Fout. Enkele jaren geleden waren twee studenten in Florida zo handig, om een grote reclameballon naar beneden te trekken en er samen in te kruipen. Een eenmalige actie. Ze werden gevonden door de buurman die hun benen uit de ballon zag steken - dood. In januari 2008 stierf een Amerikaanse puber toen hij high probeerde te worden door helium te blazen in een plastic zak die hij over zijn hoofd had gebonden (“huffing”). Zijn ouders vonden hem de volgende morgen. Of de jongen die direct uit een heliumcilinder ademde. Die stikte niet alleen maar blies ook zijn longen op. En dan hebben we het niet over die ontelbare gevallen waarbij men wel flauw viel maar het overleefde. Op youtube staan hier angstwekkend veel voorbeelden van.
Jammer. Maar u weet het nu. Mocht u ooit bij gelegenheden komen waarbij helium wordt gebruikt en men de neiging heeft om ermee te spelen: zegt het voort! Niet mee spelen dus.

Geen opmerkingen: